plaatje_cases.pngKlimaatverandering vraagt om een flexibele inrichting van de leefomgeving, die mee verandert met het klimaat. Het concept van ontwikkelpaden is bedoeld om adaptief denken en werken aan gebiedsinrichting te stimuleren. Het is nog maar weinig toegepast in de regionale praktijk van gebiedsontwikkeling. KLIMAP paste de methode van ontwikkelpaden toe in zes cases op de hooggelegen zandgronden in Nederland. Hier komen vormen van natuur en landbouw voor die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering. Lees meer op deze pagina over de aanpak van KLIMAP voor het ontwerp en de toepassing van ontwikkelpaden. 

Het concept ontwikkelpaden is bedoeld om inzichtelijk te maken tot welke situaties verschillende acties en ontwikkelingen op termijn kunnen leiden. Het concept is ook bedoeld om te laten zien wat strategische keuzes zijn en op welke momenten het tijd is om van koers te veranderen. KLIMAP onderzocht de theorie van het concept ontwikkelpaden. Daaruit bleek dat het concept op verschillende manieren wordt geïnterpreteerd en gebruikt. Ontwikkelpaden worden gezien als: 

  1. manier om besluitvorming te ondersteunen; 
  2. hulpmiddel voor een proces van leren en bewustwording van een veranderende leefomgeving; 
  3. hulpmiddel om te benadrukken dat maatschappelijke verandering nodig is, en om te verkennen langs welke routes gewenste situaties in de toekomst kunnen worden bereikt. 

Bij de start van KLIMAP was er nog weinig praktische ervaring met ontwikkelpaden. Onderdeel van de KLIMAP aanpak was het vertalen van de theoretische verkenning van ontwikkelpaden naar een praktische methodiek.

De methodiekontwikkeling van KLIMAP vond plaats aan de hand van een ‘routekaart’, een werkwijze voor de transitie naar een klimaatbestendige inrichting van een gebied. De routekaart is bedoeld om op een systematische manier ontwikkelpaden te ontwerpen en te implementeren, samen met de betrokkenen bij een gebied. Aan de hand van zes praktijkcases is de methodiek getest en doorontwikkeld. 

De volgende leerpunten kwamen in de praktijk naar voren met de methode van ontwikkelpaden in KLIMAP:  

Het concept van ontwikkelpaden is geschikt om na te denken over lange termijn ontwikkelingen in een gebied en deze te verbinden met handelen op de korte termijn;

In de praktijk blijken betrokkenen vaak nog niet toe aan besluitvorming, omdat er geen overeenstemming is over de urgentie voor verandering in een gebied of over mogelijke routes naar de toekomst;

Het is daarom belangrijk dat betrokkenen bij het ontwerpen van ontwikkelpaden al vroeg in het proces hun belangen, waarden en (toekomst)beelden in het gebied met elkaar delen.